sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

10-vuotis hääpäivän suunnittelua



Moikka,

Täällä ollaan havahduttu siihen, että "Tahdon" sanasta tulee kesällä kuluneeksi 10 vuotta. Jotenkin ajattelimme yhteistä avioliiton taipalettamme juhlistaa ja sitä ollaan tässä nyt hieman alettu suunnittelemaan.

Haaveissamme olisi kahdenkeskinen matka jonnekkin lämpöiseen, pois arjesta. Asiaa vähän hidastavat muutamat seikat (kesälomat/budjetti/kohde) ja itseäni eniten "pelottaa" matkustella tämän ruokavammani (keliakia) kanssa.



Olemme kumpikin rakastuneet iki-ihanaan Kreikkaan ja koska matkamme ei olisi viikkoa pidempi, niin emme tahtoisi tuhlata loma-aikaa lentokoneessa istuskeluun.
Löhöloma biitsillä olisi just se mitä lomalta nyt haetaan, joten kaupunkilomat on suljettu listalta pois.



Reissun ajankohta sijoittuu todennäköisesti loppukesään, silloin matkojen hinnat tipahtavat aika kivasti. Ja se jos mikä meitä budjettimatkalaisia hymyilyttää!

Lomalta tosiaan ei mitään ihmeitä toivota, aika perusjuttuja. Tässä vähän listaa toiveista:

- Kreikka
- Pieni huoneistohotelli (uima-altaalla ja aurinkotuoleilla)
- Rannalla tai lähellä rantaa
- Ravintoloiden läheisyydessä

Aktiviteetit keksimme kyllä kahdestaan joten mitään semmoisia ei pahemmin tarvitse funtsia.




Ongelmana tässä tosiaan on se, että valinnanvaraa on aika paljon sekä itseäni hirvityttää ensimmäinen reissu etelään tämän keliakian kanssa.


Nyt siis saa antaa vinkkejä ja suositteluita jos tulee mieleenne? :)


Lomajuttuja mietiskellen,


Jonna





14 kommenttia:

  1. Santorini on varmasti paras paikka kyyhkyläisille! Tosin se taitaa olla Kreikan saarista kallein...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Santorini ei olekkaan meille vielä tuttu, täytyy googlailla. :)

      Poista
  2. Kyllä sä fetasalaatilla viikon pärjäät. Kävin Kreikassa v. 2000.muistan kun tungimme jääkaappiin märät lakanat, jotta yön pystyi nukkumaan betonipedillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nouuu! Mä olen sen verran kulinaristi, että tahdon kokeilla paikallisia ruokia, mutta turvallisesti. Tosin päiväruokana kreikkalainen salde menee hyvin. :D

      Poista
  3. En osaa yhtää auttaa valinnassa, mutta voi miten ihanalta nuo suunnitelmat kuulostaa. :) Viikko auringossa tekisi kyllä terää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, sitä mekin mietimme, että viikko auringossa tekee terää. :D

      Poista
  4. Ihania suunnitelmia ja huikean pitkä avioliitto teillä takana :) Keliakia taitaa olla jo niin yleinen, että jos menette ns. turistikohteeseen, niin ovat varmasti siellä tottuneet valmistamaan gluteenittomia ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän meillä on, pitkä liitto ja suhde. Mutta kun parhaan löytää, niin irti ei kannata päästää. :D
      No tuo keliakian yleisyys ei ihan pidä paikkaansa ulkomailla. Jos suomessakin saa (vaikka täällä se on jo aika tunnettu) edelleen leivänmuruilla "kuorrutettua" salaattia, niin ulkomailla sen riski on paljon suurempi. Varsinkin kun kielimuuri on vielä edessä...

      Poista
  5. Keliakia ei ole mikään ongelma nykyisin ellei sitten siitä itse ongelmaa tee.
    Kaikissa paikoissa kysytään ruokarajoitteet ja jos siitä kerrot niin tulee usein parempi annos kuin muille.
    terv. keliaatikko joka matkustaa paljon ja innokkaasti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm...
      Enpä usko että kaikissa paikoissa kysytään ruokarajoitteita, vaan itse täytyy kertoa rajoitteensa. Ja sekään ei takaa, että keittiö olisi gluteenittomaan ruokavalioon sopiva, eli kontaminaation riski on iso.
      Mutta uskon kyllä ruokia löytyvän, kunhan on sairaan tarkka. :)

      Poista
  6. Me oltiin pari vuotta sitten Kreetalla, Rethymonissa. Hotellista oli rannalle matkaa vajaa 100 m. Kävelymatkan päässä oli ravintolakatu, perusturistikrääsäostospaikkoja oli vieri vieressä samalla kadulla. Rannan läheisyydessä myös muutamia ravintoloita. Itse söin paljon salaatteja ja kalaa, mies enemmän lihaa ja pitaleipiä. Me viihdyttiin ainakin tosi hyvin. Meillä oli muutamana päivänä myös auto ja käytiin ajelemassa mm. Haniassa ja todettiin heti, että Rethymno pienempänä paikkana oli meille just oikea. :) Suosittelen siis lämpimästi sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka ihastuttavalta lomalta kuulostaa! Kiitos vinkistä. :)

      Poista
  7. Hieman eri mieltä gluteenittomien ruokien saamisesta - etelän maissa ei oikeasti tunneta kyseistä ongelmaa, saati, että ymmärrettäisiin, että se on oikeasti iso ongelma ja tekee ihmisen kipeäksi, eikä kyseessä ole mikään "no kun mä en nyt halua syödä valkoista leipää". Joissain turistirysissä rantakatujen kuppilat mainostaa isoilla kylteillä myös gluteenittomien pastojen tai pizzojen saamista, mutta tosi tarkkaan olen itse ainakin joutunut kyselemään, että onko esim. kastikkeen suurusteessa käytetty jauhoja. Ja usein reissuilla olen ollut kipeä, jos olen ottanut riskin syödä jotain, mistä en ole ollut varma.

    Vuosi sitten Kreikassa söin lammaspataa, feta-salaatteja, grillattua kanaa kasviksilla, (olen kala-allergikko myös, joten se poissuljettu) ja pärjäsin oikein mukavasti! Aamupalana oli omat näkkärit ja ihanaa kaupasta ostettua kreikkalaista jogurttia ja tuoreita hedelmiä. Mutta lähtökohtaisesti lähtiessäni reissuun tiedostan sen, että pizzaa, pastaa tai leipää ei reissulla syödä ravintoloissa. (Ellei satu onni potkaisemaan!) Oma kokemus useilta matkoilta on se, että gluteenittomuus ei todellakaan ole niin yleistä kuin voisi luulla ja ainakin pari viikkoa sitten Lontoossa mulle suurinpiirtein naureskeltiin, kun kysyin gluteenitonta ruokaa. Sama koski laktoositonta maitoa. Briteissä vasta nyt herätään näihin kahteen erityisruokavalioon. Me reissataan paljon, eikä se ruoka ole koskaan ongelma, jollei siitä tee ongelmaa. Kivaa reissusuunnittelua teille!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuota mäkin olen kuullut monelta keliaakikolta! Ja siksipä ajattelinkin hieman kyseenalaistaa tuota gluteenittomuutta ulkomailla. Tokihan ihan perus ruoalla pärjää, mutta aina sekään ei ole tehty oikein gluteenittomuutta ajatellen. :(
      Ja koska en tahtoisi halailla pönttöä lomalla, niin on kiva kuulla suosituksia kreikasta ja gluteenittomista ruokapaikoista, joista ei ole tullut kipeäksi. :D
      Kiitos Heidi vinkeistä!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!